Brilkaaiman
Brilkaaiman
In 2005 kregen wel een heel vreemd huisdier binnen.
De politie was een wietplantage aan het ontmantelen. In het gebouw wat ze aan het leeg halen waren, stond een honden bench, met daarin een brilkaaiman.
De dierenambulance werd erbij gehaald om het dier op te halen. Zij belden ons of wij plaats hadden voor de kaaiman en zo ja, of zij hem konden brengen. Natuurlijk is er met wat improvisatie altijd wel een verblijf te maken, zeker als tijdelijke oplossing. Fleur gaf hem direct de naam “Croky”.
Croky was nogal aan de magere kant en opvallend stil. De eerste dagen weigerde hij te eten. Dat is bij kaaimannen niet
iets om je direct zorgen over te maken.
Dick stopte hem de lekkerste hapjes toe, en na een paar dagen begon hij vanzelf te eten. Rundvlees en vis vindt hij heerlijk.
Hij houd niet van kip. Croky is in tussentijd al wat zwaarder geworden.
Brilkaaimannen komen oorspronkelijk uit Zuidelijk Noord Amerika tot Subtropisch Zuid Amerika. Ze kunnen wel twee en half meter lang worden. Ze paren uitsluitend in het water. De wijfjes bouwen een nest waarin ze tussen de 20 en de 100 eieren leggen, en deze nesten worden van een afstandje zwaar bewaakt. Het wijfje houdt alles wat in de buurt beweegt bij haar nest vandaan.
De eieren komen na 73-75 dagen uit. In de natuur paren ze meestal in december en in januari worden de eitjes gelegd. Krokodillen zijn de enige reptielen die van natuurlijke materialen en aarde ingewikkelde nesten bouwen om daar hun eieren in te leggen. Net uitgekomen kaaimannen verteren eerst de dooierzak. Daarna eten ze kleine visjes en insecten. Het spreekt voor zich dat slechts enkelen in leven blijven. Zodra ze volwassen zijn hebben ze
geen natuurlijke vijanden meer en vangen dan ook grotere prooien.
Wij hopen op een snelle rechterlijke uitspraak zodat wij een dierentuin kunnen vinden die “Croky” kan plaatsen. Als de rechter anders beslist moeten wij Croky terug geven aan de eigenaar.