De buizerd
De Buizerd
Bij de Apenhof werd ooit een prachtige buizerd binnen gebracht. De vogel was buiten bewustzijn maar verder onbeschadigd. Een nerveuze man trok bij ons aan de bel alsof zijn leven er vanaf hing. Hij was al bij een dierenarts geweest maar hij moest wachten en kon niet direct geholpen worden. Hij kwam vragen of wij een dierenarts kende die wel in noodgevallen meteen willen helpen. Natuurlijk wilde onze dierenarts dat wel. Dick belde dr. Wim de Vries en kon meteen terecht. Dr. De Vries onderzocht de buizerd en kon geen verwondingen vinden. De vogel had niets gebroken en was wel doorvoed.
Hij was waarschijnlijk ergens hard tegenaan gevlogen.
Of er binnenin iets beschadigt was konden Dick en de dierenarts uiteraard niet direct zien. De dierenarts heeft de buizerd een injectie tegen stress gegeven en vroeg Dick om hem goed in de gaten te houden.
Normaal brengen wij Europese vogels altijd door naar een gespecialiseerd vogelasiel, maar deze keer had de dierenarts liever dat Dick hem zelf verzorgde. Onze dierenarts heeft een vergunning om roofvogels te houden, maar had op dat moment geen volière leeg. Dick nam de buizerd mee naar huis en zette hem in een kleine kooi met een doek erover om hem zo rustig mogelijk te houden.
Na ruim 2 uur zat hij op de stok maar was nog wel dizzy. Hij wilde nog niet eten en was een beetje angstig, wat heel begrijpelijk is als je zo uit het wild komt.
De volgende dag was hij veel beter in zijn doen, want hij fladderde wild heen en weer en begon te eten. De dag daarop ging het zo goed dat Dick besloot om hem weer los te laten.
Het toeval wilde dat er op dezelfde plek een andere buizerd in een boom zat te schreeuwen. In eerste instantie wilde onze buizerd niet uit de kooi komen, maar toen die andere wegvloog, ging hij er rap achteraan. Het was ontroerend om te zien hoe ze samen hun vrijheid kozen.
Wij hebben al zoveel dieren verzorgd maar als je ze los kunt laten waar ze thuis horen dan geeft dat een goed gevoel.
Konden wij alle dieren maar weer loslaten.