Groene leguaan

Groene leguaan in de Apenhof

De latijnse naam voor de groene leguaan is iguana iguana, deze Groene leguaans te herkennen aan zijn groene kleur, de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en zijn lange staart waarmee hij flinke klappen uit kan delen. De leguaan groeit ongeveer 3 jaar in de lengte de volgende 2 jaar zal hij nog iets dikker worden, dus na ongeveer 5 jaar is de leguaan volgroeid en volwassen. Sommige worden wel meer dan 2 meter lang, en sommige mannetjes wegen dan wel meer dan 5 kilo!!! De gemiddelde leeftijd wordt geschat op 15 jaar. Ze eten bladeren en vruchten en leven meestal hoog in de bomen. Ze zijn afkomstig uit zuid- en midden Amerika

Na ongeveer 2 tot 3 jaar is de leguaan geslachtsrijp, ze leven in groepen met enkele dominante mannetjes. Deze mannetjes laten hun status in de groep weten door te knikken met de kop. Met dit knikken zal de leguaan ook proberen de vrouwtjes te imponeren. Aan het begin van een droog seizoen zal het vrouwtje 14 tot 75 eieren leggen. Deze legt ze in goed vochtige grond. Na 60 tot 90 dagen zullen de eitjes uitkomen, de moeder is dan weg en dus moeten de baby-leguanen al meteen op eigen benen staan.

Wat het voedsel betreft hebben leguanen best een gevarieerd dieet nodig. Hij heeft elke dag verse groenten nodig, maar niet alle soorten groenten zijn goed voor hem,er zijn groenten die zelfs tot dood kunnen leiden. Geef hem geen sla,aardappel,citrusvruchten en spinazie, hier zit nitraat in en daar kunnen ze dood van gaan. Wel goede en gezonde groenten zijn: andijvie,appel,koolsoorten,komkommer,taugé,perzik en nectarine. Verder hebben ze ook graag dierlijke kost zoals krekels,sprinkhanen,meelwormen en als ze wat ouder zijn muisjes of jonge ratjes. Geef ze echter niet te vaak muizen of ratjes want hier kunnen ze nierklachten van krijgen en uiteindelijk dood aan gaan. Het is ook belangrijk dat de kalk en het vitamine op peil is, strooi daarom op al het eten vitamine/kalk poeder. Dit heb je ook in vloeibare vorm, die kun je in het drinkwater doen of er eventueel inspuiten in je muisjes, met een injectienaald. Kattevoer uit blik bevat ook veel kalk die kun je ook in kleine porties geven. Let hierbij wel op dat je de saus en het vet eerst onder warm water afspoelt.Geef net als bij de muizen en ratjes niet te vaak, tegen de nierklachten. Verder kun ook je om je leguaan extra kalk te geven stukjes “sepia” (dit zijn kalk-blokken voor in een vogelkooi ) over zijn eten strooien.

 

Jeanette Speksnijder