Maatwerkvoorschrift

De Apenhof vangt papegaaien op die beschermd zijn, ook wel CITES- dieren genoemd, daarom moet er voor de Apenhof elke 5 jaar een nieuwe maatwerkvoorschrift aangevraagd worden. Op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) stond dat dit minimaal 8 weken van te voeren moet gebeuren. Om te voorkomen dat de aanvraag te laat zou worden afgegeven begon ik in januari, een half jaar voor het aflopen van de huidige vergunning, met de aanvraag. Dit bleek zeker niet te vroeg en ook nog niet zo eenvoudig.

De website van RVO is gemaakt om een enkel dier aan te vragen en niet voor zoveel papegaaien in een keer. Om een maatwerkvoorschrift aan te vragen moeten enorm veel gegevens worden aangeleverd. De eigenaar moet aangeven van wie het dier afkomstig is, wanneer het dier geboren is, sinds wanneer het dier in het bezit is, tot welk ras het dier behoord en alle gegevens zoals ring en of chipnummer van het dier. Dat is een enorme klus. Bij het niet invullen van een gegeven kon ik niet verder naar de volgende vraag. Maar sommige gegevens waren gewoonweg niet in te vullen omdat de betreffende gegevens niet bekend zijn. Er zitten tenslotte papegaaien al van voor 1985. Toen hoefde deze gegevens niet bijgehouden te worden.

Nadat ik al een aantal dagen bezig was heb ik gebeld met RVO om te overleggen of het niet op een eenvoudigere manier kon. Gelukkig boden medewerkers uitkomst. Ik deed wat er van mij gevraagd werd en ik leverde de juiste gegevens aan.

Om een lang verhaal kort te maken, de Apenhof heeft weer een vergunning  voor de komende 5 jaar. De papegaaien kunnen dus heerlijk genieten van hun oude dag binnen de veilige muren van de Apenhof.

Anita Brouwer- Venema