Wij stellen aan u voor: Boris

Kaketoes in de Apenhof

In deze rubriek willen wij elke keer een of twee papegaaien in het zonnetje zetten en hem of haar aan u voorstellen.

Deze keer is dat onze grote witkuif kaketoe Boris

Er zijn veel verschillende soorten Kaketoes, in de Apenhof zitten de Witkuif kaketoe en de Goffini Kaketoe.

Witkuif kaketoe (Cacatua Alba)

Een ondersoort van de Molukken kaketoe is de Wit kuifkaketoe. De Witkuif kaketoe is voor het eerst ontdekt door P.L.S. Müller in 1776 en er zijn geen ondersoorten. De Witkuif kaketoe wordt ook wel ‘witte kaketoe’ genoemd, maar dit is erg misleidend omdat er meerdere soorten in de kaketoefamilie een wit verenkleed hebben. De Witkuif kaketoe komt oorspronkelijk uit Indonesië, de kaketoe leeft daar op de eilanden Bartjan en Obi. Het is nog geen bedreigde papegaaiensoort, maar de aantallen worden steeds minder vanwege de ontbossing van hun natuurlijke omgeving. De Witkuif kaketoes zijn op de eilanden te vinden in bossen, open land en mangrovegebieden.

De Witkuif kaketoes leven in kleine groepjes van drie tot ongeveer tien kaketoes of paarsgewijs. ’s Nachts slapen ze met een grote groep van wel vijftig kaketoes in een grote boom. Ze zitten graag in grote bomen, omdat ze hier vandaan goed de omgeving in de gaten kunnen houden. Ze zijn ook altijd goed te horen, tijdens het op vliegen laten ze een voordurend gekrijs horen. In het wild eet de Witkuif kaketoe zaden, vruchten, noten, insecten en hun larven.

De Witkuif kaketoe heeft, zoals bijna elke vogel, veel behoefte aan aandacht en ruimte. De kaketoe stelt hoge eisen aan zijn huisvesting. De kaketoes staan bekend om hun gemakt waarmee ze hun zitstokken en het overig materiaal in hun verblijf in een mum van tijd kapot maken. Ze kunnen schroeven opendraaien, speelgoed slopen, gaas doorknippen en ga

zo maar door. Zelfs sloten kunnen ze open en weer dicht krijgen.

De Witkuif kaketoe is een witte vogel met wat lichtgeel onder de vleugels, een bijna zwarte snavel en zwarte pootjes. Bij de mannelijke kaketoe is de iris donkerbruin/ zwart en bij de vrouwelijke kaketoe is de iris wat lichter roodbruin. De jonge kaketoes hebben hele donkere ogen, pas na een jaar wordt de echte kleur van de iris zichtbaar.

De Witkuif kaketoe is ongeveer 45 centimeter lang, de vrouwelijke kaketoe zijn wat kleiner dan de mannelijke. De Witkuif kaketoe kan zijn kuif plat dragen of recht omhoog, dit laatste gebeurd wanneer de kaketoe heel blij, opgewonden of boos is. Het opzetten van de kuif en het wijd uitzetten van de vleugels gebruiken ze ook om te imponeren.

Zoals u gelezen heeft, is de Witkuif kaketoe een veeleisende vogel. Hij leeft jarenlang en heeft goede huisvesting, aandacht en verzorging nodig. Doordat mensen hun kaketoe dit vaak niet kunnen bieden, komen ze in de Apenhof terecht.

Leven in de Apenhof

Boris kwam in de Apenhof begin jaren 80. In het begin leek hij op een geplukte kip maar langzaamaan begonnen zijn veren weer te groeien. Boris is een papegaai waaraan je snel merkt of hij het naar zijn zin heeft. Als hij toe is aan bv nieuwe kooiverrijking, of het niet naar zijn zin heeft in zijn verblijf  dan vinden de vrijwilligers van het ene op het andere moment veren die zijn afgebeten.

Zo kwam er een tijdje geleden een groter verblijf vrij en wij als vrijwilligers hadden bedacht dat het een mooi verblijf zou zijn voor de grote kuifkaketoe Boris. Zijn eigen verblijf was ruim genoeg maar dit verblijf is dubbel zo groot. De verzorgers verhuisde Boris samen met zijn kooiverrijking en de eerste 2 weken vermaakte hij zich prima. Na twee weken vonden we veren op de grond. Nu is dat wel vaker het geval maar deze veren bleken te zijn afgebeten en dus niet van de ruiperiode. Elke dag bleven wij veren vinden en na een paar weken zag Boris zijn verenpak er slecht uit. We besloten het oude verblijf weer in te richten zoals het was voor de verhuizing en brachten Boris – inclusief zijn speelgoed en kooiverrijking – terug naar zijn vorige verblijf. Het afbijten van zijn veren heeft hij daarna nog een kleine week gedaan en toen is het net zo plotseling gestopt als dat het begon. Boris houdt duidelijk niet van veranderingen en had het in zijn kleinere verblijf dus toch beter naar zijn zin.

Boris is dus dol op verrijking. Het maakt hem echt niet uit of je er een lekker hapje in verstop of dat je het hem zonder aanbied. Alles wat hij krijgt sloopt hij in een zeer rap tempo. Zelfs de aangesmeerde muren moeten het af en toe ontgelden. Met zijn scherpe snavel breekt hij stukjes cement af die de vrijwilligers dan terug vinden in zijn verblijf. Datzelfde geld voor zijn houten zitstokken. Hij maakt in een paar uur van dikke takken lucifersstokjes. Alle stukken houten en takken die overblijven van het op maat maken van zitstokken gaan naar het verblijf van Boris, zodat hij zich weer even kan vermaken. Als wij de houtsnippers er dan uit halen omdat het echt te veel rommel is zie je hem met zijn koppie schuin naar beneden kijken. Hij lijkt te denken ‘Wat maak jij me nou’. Hij is dol op “zijn troon” zoals de vrijwilligers zij half gesloopte broedblok noemen. Hij kan er pontificaal op zitten en wijs om zich heen kijken.

 

Boris is vooral een rustige vogel. Fluiten of praten hoor je nooit uit zijn snavel. Een van de weinige momenten dat Boris van zich laat horen is bij onraad en regen. Als er een luchtballon over de Apenhof vliegt is Boris de eerste die dat opmerkt en gaat dan luid schreeuwen om vervolgens snel naar zijn binnen verblijf te vertrekken. Dat zelfde schreeuwen doet hij tijdens een regenbui. Maar dan blijft hij als een van de weinige buiten zitten. Hij spreidt zijn vleugels wijduit en geniet volop.

 

 

 

De voeding die Boris in de Apenhof krijgt bestaat uit pellet, gemengd papegaaienvoer, noten, zaden, vers fruit en groenten. Boris lust eigenlijk het meeste wel. Vooral appel, wortel en mandarijn vindt hij heerlijk, maar het meeste blij wordt hij van SLOPEN!

Door Uw steun kunnen de vrijwilligers bij de Apenhof hun liefdevolle werk blijven uitvoeren. Mag Boris ook op uw liefde rekenen? Met een donatie kunt u ervoor zorgen dat de papegaaien de liefde krijgen die ze zo verdienen. Want alleen met hulp van mensen zoals u kunnen wij hen op blijven vangen.

U kunt met uw( eenmalige) donatie naar keuze overmaken op rekeningnummer NL 34 INGB 0003 6698 88  t.a.v. de Apenhof.

Ik wens u, ook namens de papegaaien, alle liefde toe! Hartelijk dank voor uw betrokkenheid.