Wij stellen aan u voor: Loritta

Wij stellen aan u voor: Loritta

In deze rubriek willen wij elke keer een of twee papegaaien in het zonnetje zetten en hem of haar aan u voorstellen.

Deze keer is dat onze oude Loritta, een Geelvoorhoofd Amazone papegaai.

Herkomst en uiterlijk

De Amazone papegaai is te verdelen in zo’n 27 ondersoorten. De Geelvoorhoofd Amazone is voornamelijk groen van kleur. Zoals de naam van deze amazone al zegt is het voorhoofd, de teugels en de schedel geel. De rand van zijn vleugels zijn rood van kleur.  De buitenste staartveren zijn bij de aanzet rood. En heeft een witte ring rond zijn oog.

De wetenschappelijke naam voor Loritta is Amazona Ochrocephala.

 

De Geelvoorhoofd Amazone komt voornamelijk voor in Zuid- en Centraal Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname tot aan Noord-Brazilië en op het eiland Trinidad. Het klimaat is erg verschillend en gaat van een warm woestijnklimaat, een warm steppeklimaat naar een warm zeeklimaat.

 

Het belangrijkste doel van een Amazone is: deel uitmaken van een familie en voedsel zoeken. Ze slapen samen, eten samen en vliegen samen. Een groep papegaaien bestaat uit veel paren mannetje en vrouwtje. Hun natuurlijk voedsel bestaat zoals bij de meeste papegaaien uit zaden en vruchten. Verder houden ze ook van delen van planten en ze pakken wel eens een insect (vooral tijdens de nestperiode). In gevangenschap kunnen ze een zaadmengsel of pellets krijgen, én veel vers fruit en groente en de organische eiwitten kunnen door hardgekookt ei vervangen worden.

Amazones hebben een redelijk goede verhouding tot water en vinden het meestal erg fijn om te douchen of te badderen. Het zijn aantrekkelijke, vriendelijke vogels die iedereen willen laten zien hoe veel geluiden ze al hebben geleerd te imiteren en ze zijn absoluut niet verlegen.

Een Geelvoorhoofd Amazone word gemiddeld zo’n 38 centimeter lang en weegt tussen de 350 en 450 gram. Een Amazone papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo’n 70 jaar oud worden. Velen halen dat helaas niet. De levensverwachting is zo tussen de 40 en 50 jaar.

Leven in de Apenhof

Loritta woont al ruim 5 jaar in de Apenhof. Voor zij bij de Apenhof kwam heeft zij ruim 25 jaar bij haar vorige eigenaar gewoond en daarvoor zo’n 20 jaar bij andere dierenvrienden. De laatste eigenaar moest haar wegdoen omdat zij te weinig aandacht voor haar had en Loritta haar, sinds het overlijden van de echtgenoot, beet. Mede om die reden moest zij in haar kooi blijven en kwam zo bij de Apenhof terecht.

Loritta is een eigenzinnige dame met een pittig karakter. Zij laat zich niks aanleunen. Wat zij niet wil gaat ook niet gebeuren. Heerlijk zo’n karaktertje. Als een van de vrijwilligsters haar voer en waterbakje wil pakken uit haar verblijf of deze wil schoonmaken en Loritta wil dit niet dan zal zij de vrijwilligster proberen aan te vallen en te bijten. Alleen bij Anita doet zij dit niet.

Loritta eet net als alle andere papegaaien pellets, zaden en noten. Daar waar de meeste papegaaien niet echt gek zijn op pellet, vindt zij het heerlijk. Groente en fruit kan haar echt niet bekoren. Wat wij haar ook aanbieden, zij eet het niet. Wij blijven toch op zoek naar iets wat zij wel lekker vind en door haar groente en fruit aan te blijven bieden hopen wij dat ze het ooit wel wil eten. Een gekookt eitje gaat er zo af en toe wel in.

Het is ons niet gelukt om een geschikte partner te vinden binnen de Apenhof en gezien haar leeftijd laten we het zo. Het is dan ook een dame die al behoorlijk op leeftijd is. Zij moet inmiddels zo ongeveer 50 jaar oud zijn. Wij hebben haar bij meerdere amazones geïntroduceerd, maar Loritta heeft geen zin (meer) in een maatje. Ook dan proberen wij het voor de papegaaien op een andere

manier zo gezellig en aangenaam mogelijk te maken.

Loritta zit in een wat kleinere verblijf omdat zij zich in een groot verblijf niet meer veilig voelt. Ze staat wat minder stevig op haar pootjes en als zij zich uitschud houdt zij zich vast aan de tralies van haar verblijf zodat zij niet van haar zitstok af kan vallen.

Loritta wil, zeker sinds zij in dit verblijf zit, het liefst de hele dag aangehaald worden. Zodra Anita langs het verblijf loopt haakt zij haar snavel aan de tralies en begint te roepen “ja ja ja”. Als Anita haar aait over haar koppie begint ze zachtjes te kreunen. Maar wij kunnen haar niet de hele dag vermaken en met de aangeboden kooiverrijking maken we haar echt niet blij dus zochten we naar een plekje waar zij wat te zien heeft.

Omdat Loritta in een verrijdbaar verblijf zit konden de vrijwilligers haar verblijf neerzetten waar ze willen en zo uitproberen waar Loritta het het beste naar haar zin heeft.

Eerst heeft zij een tijdje tegenover Lobbes, de blauw gele ara, gestaan. Loritta vond dat reuze gezellig, maar Lobbes vond het helemaal niets. Lobbes begon zijn veren af te bijten, dus na een paar weken moest er een ander plekje voor Loritta gezocht worden. We merkten dat Loritta telkens reageerde op het geluid van de Snotjong . Als Snotjong geluid maakte deed Loritta hetzelfde terug. Sinds het overlijden van zijn partner zit Snotjong ook alleen en een maatje is er op dit moment niet. Dus werd het verblijf verplaatst en tegenover Snotjong gezet. Pake, die naast Snotjong verblijft, was nogal schuw maar wel nieuwsgierig naar wat Loritta deed. Als Anita met Loritta aan het kroelen was hoorde zij Pake gezellig brabbelen. Na een paar weken wilde ook Pake voorzichtig aangehaald worden. Zij staan nu al weer enkele maanden tegenover elkaar en hebben het reuze gezellig. Met z’n drieën kwebbelen zij wat af. Op deze manier kunnen 3 papegaaien die niet samen in 1 verblijf kunnen huizen toch genieten van hun oude dag en is het dus een win-win situatie. We hopen dat ze nog lang van elkaars gezelschap mogen genieten.

Gert Brouwer.